Páginas

domingo, 17 de noviembre de 2019

Colaboracions: Venent fum, per José Miguel Ruiz Valls



Ens diuen els científics que el carbono es el únic element que compartixen totes les formes de vida conegudes, que es com dir que el carbono es la base de tota la vida en la Terra, que es com dir que sense carbono no hi ha vida. En la natura, te moltes apariències -Desde el opac carbó al translúcid diamant- i forma molts compostos. Combinat amb l'oxigen -Altre element indispensable per a la vida vegetal i animal- forma el diòxid de carbono o CO2 -Dos molècules de oxigen per cada molècula de carbono-. El CO2 atmosfèric es la principal font de carbono per a la vida.




La imagen puede contener: una persona-Si tot açò es cert, ¿com es que els humans ens hem embarcat en una creuada contra el CO2?-

Pos perque, a imatge de la natura, que alimenta el moviment de la vida amb carbono, els humans inventem maquines, el qual moviment alimentem amb carbono. Desde que, fa uns 150 anys, començara la que li van dir la "Revolució Industrial", s'estima que el CO2 atmosfèric s'ha incrementat un 0,01%, més o menos, i ens sentim culpables d'haver provocat tal aument, però la veritat es que el CO2 sols representa el 0,04% de la atmosfera.

-¿No és un aument important?-

Hi ha raons de pes que permitixen dudar de tals estimacions. En primer lloc, un error d'una centèsima és molt probable en cualquier medició que fem -Seria algo aixi com equivocar-se en un centímetre de mes o de menos, al medir un metre- En segon lloc, la concentració de CO2 no es uniforme, ni en el espai, ni en el temps: No en tots els llocs del planeta es registra el mateix nivell de CO2 pero tampoc en totes les estacions del any. En primavera-estiu, el CO2 disminuix sensiblement degut a la major activitat de les plantes. Els paleoclimatòlegs aseguren que, fa 500 millons d'anys el nivell de CO2 va ser 20 voltes superior al actual.. ¿Va acabar això amb la vida en la Terra? No, sino tot lo contrari: Al dispondre les plantes de més carbono, es va incrementar notablement la masa vegetal, amb lo que també varen aumentar els animals hervívors i carnívors que s'alimentaven d'estos... ¿En quina part del mon han medit el aument del 0,01%?.. ¿En quina estació del any? ¿Per que no ho diuen siguent un dato tan determinant? 

-Si al aumentar el CO2 aumenta la vida, en general, ¿no significa que al disminuir, disminuirà la vida?-

El cicle del carbono es clau per al sosteniment de la vida i, com el del aigua, es trata d'un cicle tancat. En cualquier moment donada la cantitat d'aigua present en el planeta es exactament la mateixa, be estiga en forma líquida o en forma de gel o vapor. De igual manera, es pot dir que el ser humà no genera CO2 al cremar carbó o petroli, per exemple, sino que, al fer-ho, el carbono canvia d'estat, convertint-se en gas -en fum-.

-¿I no es tòxic ixe fum?-

La toxicitat del carbono es extremadament baixa, hasta el punt de que es ingerix com a medicina -carbó activat per a transtornos digestius-. En lo que respecta el CO2 no crec que ningú estiga dispost a defendre la seua toxicitat siguent que s'utilitza en la elaboracio de totes les begudes amb bambolles, i per supost, en la cervesa i en els refrescos de cola, taronja i llima que tant es consumixen. En agricultura d'invernader, en CO2 s'utilitza per estiumular la fotosíntesis, lo que aumenta l'activitat de les plantes, per tant, el seu creiximent, i per tant el creiximent dels seus fruts. Gràcies al CO2 s'obtenen unes collites més abundants, lo que permitix alimentar a més persones. Les plantes, al realitzar la fotosíntesis, separen les molècules de carbó i les d'oxigen, quedant- se amb les primeres i lliberant a la atmosfera les segones, que son les que ens valen, a nosaltres, per a respirar.

-¿Per que pues posen tant de empeny en redisenyar la natura?-

Per ego, o lo que es lo mateix, per ignorància i per por. Els humans no som conscients de que el planeta es un ser viu perfectament capaç d'autoregularse. Parlem del "delicat equilibri natural" com si fora una cifra que hi ha que mantindre estable a tota costa, però, ¿quina cifra seria la ideal?.. ¿La que tenim ara? ¿La que teníem antes de la Revolució Industrial? ¿O la que teníem fa 500 millons d'anys?.. ¿Qui va ser el responsable entonces de que el nivell de CO2 fora 20 voltes superior al de ara si el ser humà ni siquiera existia?.. ¿Qui va provocar "l'edat del gel"?

-Però ¿no es cert que s'estan acabant els boscos en el món? ¿No estem vegent tos com es crema l'Amazònia?-

L'Amazonía fa més de 40 anys que s'està "acabant", com fa mes de 40 anys que s'està acabant el petroli -I això que entonces China apenes consumia i hui es el principal consumidor- Bé podríem dir-li a ixe tipo de "notícies" terrorisme informatiu, pos salta a la vista que el seu efecte es aterroritzar-mos. Lo cert es que la falsa disminució del petroli dels anys 70 es va utilitzar com a justificació per disparar el seu preu, com ara, el aument del CO2 servirà com una justificació per implantar un impost sobre el carbono que generarà billons de dòlars que, com no, gestionaran els polítics... ¿Que faran amb tots ixos diners? Es de suposar que el mateix que estan fent ara, generar corrupció. Al marge d'açó, ja hui s'està especulant amb els "drets d'emissió del carbono", amb clara desventatja per als països del "tercer món" que, degut a la seua probesa, es veuen obligats a vendre els seus "drets" i, per tant, a disminuir la seua producció industrial i agrícola, amb lo que es tornen més i més pobres. Mira el paisatge de la teua terra quant viatges en en cotxe o en tren i dime, ¿no eren boscos tots ixos camps de cultiu que veus? Els incendis al Amazonas no son altra cosa que cremes per a transformar boscos en camps de cultiu ¿No tenen dret els brasilenys a cultivar el seu propi país?.. ¿El nostre egoisme del "primer món" pretén mantindre al "tercer" com a un parc vacacional?.. ¿La reserva salvatge de "Un Mundo Feliz"?

-¿I quina solució proposes pues?-

Ixa pregunta es capciosa. No pot haver una solució si no hi ha problema. Un estudi conjunt de la Universitat de Maryland, la Universitat Estatal de Nueva York i el Centre Goddard de Vols Espacials de la NASA, senyala que "la masa forestal va aumentar un 7% entre 1982 i 2016" i "el aument dels boscos, en àrees no tropicals va compensar la disminució en les àrees tropicals". Si el donem per bo, és una evidència de que la autoregulació natural "funciona", com ho es un aument de les algues en el mar, pos no sols els arbres "fabriquen" oxigen, ni molt menys. Un poc d'humiltat ens permitiría comprendre que, cuant els humans pretenem modificar el clima del planeta ens comportem com "piojos" intentant canviar el peinat del cap en el que viuen. 

-¿I com se que el equivocat soc jo?-

Pos perque tens por.

-¿Estic equivocat perque tinc por?.. No li veig el sentit-.

Bueno, tots sabem que la por ens nubla la raó.

José Miguel Ruiz Valls

Els dos llibres de José Miguel Ruiz Valls "Todo Tiene Una Razón" i "Todo Al Revés" estan disponibles en "culturAtzeneta" amb els seus punts de venta (Amazon), la página d'Atzeneta Digital per promocionar els llibres escrits en el poble per escritors del poble. Pots accedir fent CLICK AÇÍ.

Altra colaboració de José Miguel Ruiz Valls: "Si vols" (Pots llegir-la fent CLICK AÇÍ)


No hay comentarios:

Publicar un comentario